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APPLICATION FORM FOR SECTION 5 DECLARATION  

ON DEVELOPMENT & EXEMPTED DEVELOPMENT   

 
1. Name of applicant:  

 
Contact details to be provided in section 10 at the end of this application form 

2. Name of person/agent 

acting on behalf of 

applicant (if any): 

 

 

 

Contact details to be provided in section 11 at the end of this application form 

 
3. Location of site in 

question (postal 

address or townland): 

 

 

 

 

 
Tailte Éireann Map Ref. No. (and 

the Grid Reference where 

available):  

 

 

4. Please state the 

applicant’s interest in 

the site: 

 

 

 

 

 

 



5. Section 5 of the Planning and Development Act 2000 (as amended) provides that: - If any question 

arises as to what, in any particular case, is or is not development and is or is not exempted development, 

within the meaning of this Act, any person may, on payment of the prescribed fee, request in writing 

from the Planning Authority a declaration on that question.    In accordance with this provision, 

please set out below a clear description of the question for which you seek the Section 5 Declaration. 

(Additional details may be provided in supporting documentation)   

 

 

 

 

6. To enable the Planning Authority to issue a declaration on the question asked in section 5 of this 

application form and within the prescribed period, please include the information referred to in 

parts (a) to (c) below:  

(a) A comprehensive description 

of the existing or proposed 

works, development, or 

site/building use (as 

applicable) upon which your 

application and question is 

based (Additional details may 

be provided in supporting 

documentation) 

 

 

 

(b) Details of the relevant exempt 

development provision under 

which your declaration is 

being sought (e.g. relevant 

section in the Planning and 

Development Act 2000 (as 

amended) or relevant 

article/exempt development 

class in the Planning and 

Development Regulations 

2001 (as amended). 

 



(c) Parts (a) and (b) should be supported by plans and particulars including: 

i A site location map (Scale 1:2500 for rural area and 1:1000 for an urban area), with the site/land in 

question clearly outlined in red).  

 

ii A site layout plan (Scale 1:500) prepared in accordance with Article 23 of the Planning and 

Development Regulations 2001 (as amended), with dimensions in metric scale and clearly detailing 

the existing or proposed works, development, or site/building use (as applicable) upon which your 

application and question is based. 

 

iii Floor plan and elevation drawings as applicable (Scale 1:200), prepared in accordance with Article 

23 of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended), with dimensions in metric 

scale and clearly detailing the existing or proposed works, development, or site/building use (as 

applicable) upon which your application and question is based. 

 

 

7. Do the proposed works, development, structure, or site/building use (as applicable) relate to a 

Protected Structure and/or its curtilage? 

 

 

8. List any previous planning application(s) relating to the site:  

 

9. Are you aware of aware of any enforcement proceedings relating to the site:  

 

 

 

Signed: ______________________________________  Date: __________________    

(Signature of Applicant or Agent as appropriate)  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



ADVICE NOTES TO APPLICANT 

 

Under Section 5 of the Planning and Development Act 2000 as amended any person may request in 

writing from the Planning Authority a declaration as to what, in any particular case, is or is not 

development or is or is not exempted development within the meaning of the Planning and Development 

Act 2000 (as amended).   

 

The Planning Authority is required to make a decision within 4 weeks of receipt of an application under 

Section 5 of the Act.  However, where insufficient information has been provided, the Planning Authority 

may require the submission of further information in order to enable the Authority to issue the 

declaration on the question asked.  In this regard and in order to avoid any delay in the processing of 

your application please ensure a fully completed application form is submitted, along with all 

information, plans and particulars in response to Section 5 and parts (a) to (c) in section 6 of the 

application form.  

 

If the existing or proposed works, development, or site/building use relate to a protected structure you 

are advised to liaise with the Planning Authority to establish whether the works will require submission 

of an Architectural Heritage Impact Assessment, to assess the impact of any proposed works on the 

character, setting and fabric of the protected structure.  Where required, this report must be prepared 

by a suitably qualified Conservation Architect/Specialist.  

 

 

▪ This application must be accompanied by the statutory fee of €80  

 

▪ The application should be submitted to:  

 

By Post: Planning Department 

      Carlow County Council 

      Athy Road 

      Carlow  

      R93 E7R7 

 

By Email: planningdevman@carlowcoco.ie  

 

 

 

OFFICE USE ONLY 

Date Received: 

 

Decision Due Date: 

Date of Decision: 

 

Recommendation: 

 

 

  

 

mailto:planningdevman@carlowcoco.ie


 

ADDITIONAL CONTACT DETAILS – NOT TO BE PUBLISHED 

 
Please note:   

 

▪ The applicant’s address and telephone number must be included on this page. 

▪ These details must be submitted on this separate page as they will not form part of the public 

file. 

 

10. Address of applicant: 

(person seeking the 

declaration and not an 

agent on their behalf) 

 

 

 

 
Tel. No: E-mail: 

11. Address of 

person/agent acting 

on behalf of applicant 

(if any): 

 

 

 

 

 

Tel. No: E-mail: 

12. Should all correspondence be sent to the agent’s address where included in section 11 above?  

(Please tick appropriate box) 

 

 

Yes [   ]           No [   ] 

 

 

(Please note that if the answer is ‘No’, all correspondence will be sent to the applicant’s address provided 

in section 10).  

 


